Teaching at the National Museum and the Worker’s Museum together with language school students.
(02:37 min)
Som en del af CULINN projektet udbyder Nationalmuseet og Arbjedermuseet undervisning til sprogskoler. Forløbene retter sig til hhv. DU2 modul 4-6 og DU3 modul 4-5 og er i samarbejde med en sproglærer skræddersyet til de enkelte målgrupper. Med afsæt i museerne som læringsrum inddrages det enkeltes museums udstillinger, genstande og fortællinger i undervisningen, og sprogskoleforløbene er udarbejdet således, at de styrker kursisternes sproglige såvel som sociokulturelle kompetencer.
Se undervisningstilbud på Nationalmuseet og Arbejdermuseet.
FORSKNINGSFILM
En række kortere film udforsker brugen af didaktiske metoder, formidling og brugerinddragelse i CULINN projektet.
#1
Linda Nørgaard Andersen
Arbejdermuseet, 30.6.17
(03:27 min)
Genstande, her ‘madpakken’, som nøgle til dialog på tværs af kulturelle traditioner.
Mad som alles fælles erfaring kan udfoldes på baggrund af de forskellige kulturelle tilhørsforhold. Genstandens specifikke historie skal også formidles.
#2
Nada Alkis & Gitte Engholm
Nationalmuseet, 10.5.17
(02:36 min)
Nada er nyankommen i Dk, og ser på syriske kulturgenstande på Nationalmuseet.
Museet som inspiration til hvorledes samfund kan indrettes og udvikles. Historie som en foranderlig størrelse modsat statiske samfundsopfattelser. Foreslag om at nyankomne i Dk kan være museumsguider i egen kultur.
#3
Jesse-Lee Costa Dollerup
Holbæk Museum, 7.7.17
(05:38 min)
Museumsformidling, læring, sprogundervisning. Underviserens egen erfaring og åbenhed. Sprogkursister er en divers gruppe, men alle har en livserfaring der kan inddrages.
Undervisning udfra et kunstværk eller en kulturhistorisk genstand har potentiale for kommunikation, selv med begrænsede sprogkompetencer. Fælles billedeuniverser og manglende kulturelle referencerammer som åbner for sprogkursisternes forskellige forudsætninger. Fælleskab i at være nyankomne.
#4
Udvikling af undervisningsforløb, Katrine Berg, m.fl.
Nationalmuseet, 8.6.17
(03:56 min)
Undervisningsforløb udføres på NM, startfasen: hvordan formidles udviklingen af det danske demokrat fra 1660 og frem til i dag? Diskussion undervejs i forløbet mellem CULINNs projektmedarbejdere.
Sanserne skal aktiveres, hvilke genstande er anvendelige i den formidling? Er begrebet ‘medborgerskab’ for abstrakt? Hvordan gøres det forståeligt?
# 5
Odai, Muhamad, Buthaina & Gitte samtale
(05:32 min)
Odai og Muhamad er begge kommet til Danmark fra Syrien efter krigens udbrud. De diskuterer her, hvordan man kan forstå begrebet “medborgerskab”, og hvilke nuancer man skal tænke med ind, når man snakker syriske og danske medborgere.
At være medborger i Syrien og at være medborger i Danmark er ikke det samme. Der er brug for at tænke i alternative diskurser, når det kommer til “medborgerskab”. Hvad skal der til, for at man hører til? Hvilke følelser er på spil, og hvem bestemmer, hvornår man er “ude” og hvornår man er “inde”?
#6
Linda Nørgaard Andersen
Arbejdermuseet, 30.6.17
(03:32 min)
Om Arbejdermuseets første 4 mdrs arbejdserfaringer i CULINN mht udvikling af undervisningsforløb målrettet til de forskellige niveauer af danskuddannelse på Sprogcentrene.
Fokusér på færre genstande, pointer og læringsmål i forhold til at gennemtrawle en hel udstilling. Mulighed for fordybelse og samtale om de udvalgte genstande. Hvordan finder man de bedst egnede genstande?
#7
Udvikling af undervisningsforløb
Nationalmuseet og Arbejdermuseet, 8 & 9.6.17
(04:13 min)
Demokrati er ikke noget man får men noget man tager!
Den demokratiske udvikling set gennem valgrettighedernes udvikling. Hvem kan stemme hvornår? De forskellige borgerkategorier. Demokratiudvikling set gennem arbejderbevægelsens kampe: løn, ferie, arbejdstid osv.
#8
Samtale mellem Nada Alkis & Gitte Engholm
Nationalmuseet, 10.5.17
(04:47 min)
En syrisk kvindes oplevelse af demokrati og museer i Dk.
Kønsroller i Syrien, selvværd som nyankommer i Danmark. Brug folks kompetencer.
#9
Jesse-Lee Costa Dollerup
Holbæk Museum, 7.7.17
(04:57 min)
Det er en gensidig udvikling mellem sprog og kultur. Beskriv stemningen i et rum, indholdet i et maleri, funktionen af en genstand.
Hvordan kan man trække på kursisternes modersmål og kultur? Skab trygge læringsrum med sproglige succesoplevelser. Museet er et tilbud uden for klassen, som er et andet sted med andre muligheder. Brug tid på at introducere alle for hinanden. Sprog, identitet og samfund.
#10
Nada Alkis, Ulrikke Arentoft & Gitte Engholm
Nationalmuseet, 10.5.17
(02:34 min)
Prøveforløb med Nada hvor enevælde, borger, bonde, adel, nationalstat og grundlov udfoldes.
Dialog og feedback ved de forskellige genstande og rum i ‘Danmarkshistorier’-udstillingen mellem de tre.
#11
Nada Alkis & Ulrikke Arentoft
Nationalmuseet, 8.6.17
(03:22 min)
Demokrati, lever man i det, kan man agere som en demokratisk borger i Dk?
Nødvendigheden af at lære om demokrati og politik i Dk for at kunne forstå det samfund man er kommet til. Nada vil ikke identificere sig som flygtning, det er et degraderende og reducerende ord, hun er nyankommer. ‘I want to add something new to this society’.
#12
Linda Nørgaard Andersen
Arbejdermuseet, 30.6.17
(02:36 min)
Genstandens konkrethed og sanselighed giver identifikation og indlevelse. Den kan også være vejviser til klassesamfundet og historien.
Museet kan være med til at skabe billeder og forforståelser for kursisterne der kan styrke deres sproglæring uden for museet.
#13
Jesse-Lee Costa Dollerup
Holbæk Museum, 7.7.17
(5:08 min)
At lære et nyt sprog er en meget personlig proces. Centralt med sproglæring for nyankomne for at kunne fungere i et samfund.
Jesse-Lee understreger det konstruktive i at sætte sig ind i målgrupperne, lægge det akademiske væk og sætte sin egen person i spil. Praktisk erfaring er en fordel.
#14
Liv Dali og Buthaina Shaheen
fra Det Syriske Kulturinstitut
(5:58 min)
Buthaina Shaheen og Liv Dali fortæller om deres feltarbejde, teoretisk og praktisk, som blev udført sammen med en gruppe af nyankomne syrere i Danmark forud for deres rapport ‘På sporet af den aktive medborger’ for CULINN.
Hvad er en medborger, og hvornår føler man sig som en medborger?
#15
Liv Dali og Buthaina Shaheen
fra Det Syriske Kulturinstitut
(6:31 min)
Buthaina og Liv fortæller om en gruppe nyankomne syreres møde med Danmark – officielt som kulturelt.
Hvilket tilhørsforhold har de til henholdsvis Syrien og Danmark og hvordan kan muséerne bidrage til en større indsigt i Danmarks demokratiske udvikling?
#16
Samtale om sprog i undervisningsforløb
(3:48 min)
Samarbejdet mellem sprogskolerne og muséerne har været centralt i udviklingen af undervisningsmateriale. Sprogkonsulent Ditte Dræby har nøje fulgt og bidraget til processen på Arbejdermuseet og Nationalmuseet.
#17
Prøveforløb med sprogkursister på Arbejdermuseet
(7:00 min)
Museumsinspektør Galit Peleg underviser en sprogklasse på Arbejdermuseet. Denne tur handler om stemmeret, arbejderliv, arbejdskampe og ligestilling mellem kønnene, historisk såvel som i dag.
#18
Jesper Ravn Hansen, Underviser på Arbejdermuseet
(6:43 min)
Underviser Jesper Ravn Hansen fortæller om udviklingen af forståelige og konkrete forløb på Arbejdermuseet. Samtidig ser vi også Jesper gennemføre et undervisningsforløb med en sprogklasse – sprog og faglighed skal hægtes sammen.
#19
Søndagssysler på Arbejdermuseet
(4:50 min)
Hvordan kan håndarbejde danne ramme om kulturmøder? Få et indblik i formatet Søndagssysler, hvor kvinder med rødder i alverdens lande mødtes til sysler sammen. Søndagssysler blev til i samarbejde med designværkstedet Igne:Oya i Tingbjerg og afholdt på Arbejdermuseet og Nationalmuseet over 6 søndage i november-december 2018.
#20
Hama aften på Nationalmuseet, 21.11.18
(2:14 min)
Aften på Nationalmuseet om byen Hamas historie, før og efter borgerkrigen, udviklet i samarbejde med Det Syriske Kulturinstitut i Danmark. Rundvisning i udstillingen Den Nære Orient, foredrag, servering af mad og netværksopbygning mellem syrere og danskere.
#21
Kbh Syd på byvandring
(6:07 min)
Her deltager kursister på AVU Dansk som andet sprog, basis, en del af HF VUC uddannelsescentret Kbh Syd, i en byvandring. AVU-lærere og en guide kobler sprogundervisning, lokalhistorie og nationalhistorie for at styrke kursisternes medborgerskabskompetencer. Kursisterne filmer og interviewer hinanden undervejs, AVU-lærerne kommenterer, og disse optagelser fra Kbh Syd, er redigeret sammen for at synliggøre potientaler for såvel kursister, underviserer og museer i aktiviteterne.
#22
Kbh Syd på Nationalmuseet
(7:43 min)
Her deltager kursister på AVU Dansk som andet sprog, basis, en del af HF VUC uddannelsescentret Kbh Syd, i et besøg påNationalmuseet. AVU-lærere og en guide kobler sprogundervisning, lokalhistorie og nationalhistorie for at styrke kursisternes medborgerskabskompetencer. Kursisterne filmer og interviewer hinanden undervejs, AVU-lærerne kommenterer, og disse optagelser fra Kbh Syd, er redigeret sammen for at synliggøre potientaler for såvel kursister, undervisere og museer i aktiviteterne.
#23
Søndagssysler på Nationalmuseet
(7:04 min)
Museet som ramme for kulturmøde: Søndagssysler – verden i værkstedet. På Nationalmuseet mødtes kvinder med forskellige kulturelle baggrunde omkring deres fælles lyst og interesse for håndarbejde. Det skete 3 gange i løbet af december 2018, med strik, broderi og hækling som tema. Der var oplæg om håndarbejde og jul. Desuden fik de interesserede en guidet tur i Børnenes Museum, som en introduktion til museet. Det blev til gode samtaler og opdagelser undervejs i både workshops og udstillingsrum.
#24
Samarbejde mellem CULINN & Turning Tables: Interview med Galit Peleg & Marija Bukauskaite
(08:36 min)
I efteråret 2018 udviklede Arbejdermuseet sammen med organisationen Turning Tables to forskellige workshops for en gruppe unge fra danske asylcentre, som en del af et seks ugers workshops-forløb, drevet af Turning Tables. Under museumsbesøgene blev gruppen præsenteret for sociale kampe gennem tiden og historiske genstande knyttet til den demokratiske udvikling i Danmark, repræsenteret i museets samling. Derefter deltog de unge i workshops, som fokuserede på deres egne værdier og hvad de ville kæmpe for i dag. I dette interview fortæller Galit Peleg, kurator på Arbejdermuseet, og Marija Bukauskaite, projektleder på Turning Tables, om de vigtigste indsigter fra forløbet.
SAMSKABELSESFILM
Kursister der har sprogklasser i Danmark har selv filmet undervisningsforløb på museerne knyttet til CULINN projektet.
Undervisningsforløb på Arbejdermuseet filmet af kursister
(01:52 min)
Under dette undervisningsforløb følger vi en sprogklasse fra VoksenUddannelsescenter Frederiksberg med rundt på Arbejdermuseet. Filmen er filmet af kursister fra sprogklassen, og det er deres føring af kameraet, der danner rammerne for, hvad vi som publikum får lov til at danne os et indtryk af. Vi følger forskellige fortællinger om medborgerskab gennem tiden og får blandt andet et indblik i en arbejderfamilies liv i København til hverdag og fest.
Undervisningsforløb på Nationalmuseet filmet af kursister
(03:34 min)
Sprogkursisterne Asma og Rahim har filmet denne korte film, som giver os et indblik i deres besøg på Nationalmuseet sammen med deres klasse fra Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter fra afdeling Kastrup. Kig med i optagelser fra undervisningsforløb, gruppearbejde og præsentationer, der handler om udviklingen fra enevælde til demokrati i Danmark gennem næsten 400 år.
Kbh Syd på byvandring
(6:07 min)
Her deltager kursister på AVU Dansk som andet sprog, basis, en del af HF VUC uddannelsescentret Kbh Syd, i en byvandring. AVU-lærere og en guide kobler sprogundervisning, lokalhistorie og nationalhistorie for at styrke kursisternes medborgerskabskompetencer. Kursisterne filmer og interviewer hinanden undervejs, AVU-lærerne kommenterer, og disse optagelser fra Kbh Syd, er redigeret sammen for at synliggøre potientaler for såvel kursister, underviserer og museer i aktiviteterne.
Kbh Syd på Nationalmuseet
(7:43 min)
Her deltager kursister på AVU Dansk som andet sprog, basis, en del af HF VUC uddannelsescentret Kbh Syd, i et besøg påNationalmuseet. AVU-lærere og en guide kobler sprogundervisning, lokalhistorie og nationalhistorie for at styrke kursisternes medborgerskabskompetencer. Kursisterne filmer og interviewer hinanden undervejs, AVU-lærerne kommenterer, og disse optagelser fra Kbh Syd, er redigeret sammen for at synliggøre potientaler for såvel kursister, undervisere og museer i aktiviteterne.
Samarbejde mellem CULINN & Turning Tables: Mød Abyan
(2:31 min)
Abyan deler her sine perspektiver på et gruppearbejde på Arbejdermuseet, hvor unge fra Sandholm Asylcenter og Sjælsmark Udrejsecenter diskuterer demokrati og hvad de vil ændre i verden. Abyan sætter fokus på kvinders rettigheder i Danmark, samt frihed for kontinentet Afrika. Filmen er et kort indtryk af et samarbede mellem CULINN og Turning Tables i efteråret 2018, hvor unge fra asylsystemet i Danmark besøger Arbejdermuseet som en del af et seks ugers forløb for de unge, drevet af Turning Tables. Dele af filmen er filmet af Abyan.
Samarbejde mellem CULINN & Turning Tables: Mød Yasin
(01:45 min)
I filmen følger vi Yasin på 16 år. Han deltager sammen med andre unge fra Sandholm asylcenter og Sjælsmark udrejsecenter i et undervisningsforløb på Arbejdermuseet. Forløbet er skabt i et samarbejde mellem CULINN og Turning Tables i efteråret 2018.
Samarbejde mellem CULINN & Turning Tables: Mød Khabaat
(01:45 min)
I filmen fortæller Khabaat om de fem vigtigste ting i livet, som han og hans gruppe udvalgte i en workshop på Arbejdermuseet, i forbindelse med et samarbejde mellem CULINN og Turning Tables i efteråret 2018. Museumsbesøget var en del af et seks ugers forløb for unge fra Sandholm asylcenter og Sjælsmark udrejsecenter, der blev drevet af Turning Tables.
MØDER MED INTERKULTURELLE FORMIDLERE
Interkulturelle formidlere tilknyttet CULINN projektet bidrager med perspektiver som nyankommen i en dansk kontekst.
CULINN møder den syriske kunstner, Wael Toubaji
(04:00 min)
Her mødes CULINN med Wael Toubaji, som er kunstner fra Syrien baseret i København, til en snak om hvordan museer kan fungere som rum for interkulturelle møder og forståelser. Wael bidrager med sine egne perspektiver på emner som integration, identitet og sprog i forhold til kulturelt medborgerskab.